Zmagazynowałem ważne informacje na temat odżywiania w kuturystyce. Jeżeli był taki post to sorry ale sprawdzałem w wyszukiwarce ale nie było takiego. Mam nadzieję że po przeczytaniu tego posta wiele osób które dopiero zaczynają przygodę z siłownią pojmą najważniejsze informacje na temat odżywiania. ODRZYWIANIE W KULTURYSTYCE [...]
Wielu rodziców martwi upodobanie dzieci do cukierków. Woleliby, żeby w ich domu słodycze były na indeksie... Czy to dobre rozwiązanie? Wcale niekoniecznie - przekonuje doc. dr hab. Janusz Książyk z Centrum Zdrowia Dziecka. Czy słodycze rzeczywiście są tak bardzo niezdrowe? Ależ nie, są potrzebne. Szkodliwy jest tylko ich nadmiar. Nie ma nic [...]
Moda na szczupłą sylwetkę powoduje, że chętnie sięgamy po coraz dziwniejsze diety. Bezkrytycznie wierzymy, że istnieją cudowne metody pozbycia się zbędnych kilogramów w krótkim czasie. Nie zastanawiamy się nad zasadnością ich stosowania, ani często absurdalnymi teoriami głoszonymi przez ich autorów. Warto więc poznać kilka faktów. Zanim [...]
Co jakiś czas, w miare regularnie, pojawiają się na forum stwierdzenia, które dotyczą rzekomo złego wpływu cholesterolu na szereg narządów i funkcji w naszym organizmie. Często piszą o tym osoby, które o prawdziwym działaniu tej substancji nie mają słusznego pojęcia, a ich poglad oparty jest głownie na powtarzanych bezmyślnie sloganach [...]
Sierpniowo - brzoskwiniowo Brzoskwinie, morele i nektarynki należą do najsmaczniejszych letnich owoców. co prawda nawet zimą można kupić owoce pochodzące z importu, ale wówczas nie smakują już tak wspaniale jak podczas wakacyjnych miesięcy. Dojrzale owoce brzoskwiń, nektarynek i moreli są bardzo słodkie i soczyste. Posiadają swój [...]
Na wstępie warto napisać czym jest sól. Sól to związek sodu (chlorek sodu), stosowany jako przyprawa i źródło sodu w diecie. Zgodnie z prawem (przynajmniej w USA), aby produkt można było nazwać solą, musi się on składać w minimum 95% z chlorku sodu (zwykle są to wartości 97-98% chlorku sodu), z czego około 30-35% stanowi sód elementarny. Spożycie [...]
Orzechy (te godne uwagi o których postarałam się pokrótce napisać w artykule) niestety często, gęsto są dość drogie. Ale ich niedocenione właściwości oraz masa witamin,antyoksydantów i przeciwutleniaczy w nich zawarta jest godna tej ceny ;-) Na pewno te warto wprowadzić do diety ( nie wspomniałam o ziemnych i pistacjach) z racji tego, że pistacje [...]
Mineralna, ale jaka? Co najmniej połowa wypijanych codziennie płynów powinna być dostarczana w postaci wody, i to dobrej. Co to znaczy dobra woda? Jak wybrać odpowiednią dla siebie? Co wynika z informacji podanych na etykiecie? Potocznie, lecz nieprecyzyjnie, o naturalnych wodach ze źródeł podziemnych mówi się "mineralne". Ale nie każda woda [...]
tego jesli sie dobrze orientuje na forum nie bylo.chce Wam pokazac 10 przykazan ktore moze i w sposob humorystyczny ale jednak nie mijający sie do konca z prawdą.Zresztą sami obaczcie i sie wypowiedzcie ;) pzdr4all I - Nie będziesz oszukiwał Nieprawidłowa technika i oszukiwanie to najczęściej spotykane błędy wśród trenujących. Pewnie to znacie - [...]
Wielu z nas stara się spożywać odpowiednią ilość węgli, białek i tłuszczy. Zapominamy jednak o tym jak dużą rolę odgrywają minerały. Tymczasem one regulują procesy metaboliczne na poziomie komórkowym. U osób, które ograniczają różnorodność pokarmów oraz zmniejszają ogólną kaloryczność diety, może wystąpić ryzyko niedoboru wielu mikro i [...]
Węglowodany Mit: Powinno unikać się węglowodanów, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. Żadne źródło energii nie jest złe, o ile nie jest dostarczane w nadmiarze. Właściwe węglowodany (ze zbóż, owoców i warzyw) są niezwykle ważne dla naszego ciała i umysłu i powinny stanowić 60-70% dziennego spożycia kalorii. Węglowodany to najwydajniejsze paliwo dla [...]
Preparaty dla kulturystów charakteryzują się bardzo wysoką zawartością poszczególnych składników, często przekraczającą kilka lub kilkanście razy dawkę zalecaną (RDA). Sportowcy potrzebują rzecz jasna więcej niż szachiści, bo wraz z potem i spalanymi kaloriami tracą te cenne elementy. Pytanie jest takie: czy naprawdę człowiekowi chadzającemu na [...]
Zmierz poziom swojego kwasu żołądkowego Autor: Charles Poliquin Z jednej strony kwas solny jest silnie żrącą substancją, z którą należy obchodzić się ze zdwojoną ostrożnością. Używa się go w produkcji przemysłowej do wyrobu skóry, PVC, można również użyć go do usunięcia rdzy ze stali, czy żelaza. Z drugiej strony kwas solny (HCl) pomaga nam w [...]
Ostatnio przeglądając internet trafiłem na ciekawy artykuł wyjaśniający normy prawne odnośnie soków, netarów i napojów. Bardzo ładnie wyjaśnione czym te trzy formy się różnią i które będą najbardziej optymalne dla zdrowia, bo w końcu każdy raz na jakiś czas ma chęć wypić coś ze smakiem oprócz wody i shakerów Sok, nektar, napój - czym się różnią [...]
Cukier - cichy niszczyciel. Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla procesów życiowych przebiegających w naszych organizmach. Ich obecność kojarzy się najczęściej ze słodkim smakiem pokarmu. Mają działanie relaksujące, zwiększają też nasze poczucie bezpieczeństwa. Nie stanowią jednorodnej grupy. Można wśród nich wyróżnić m.in. [...]
400 leczniczych substancji znaleźli specjaliści amerykańscy, zajmujący się kwestiami żywienia w pokarmach, które na co dzień znaleźć można na naszych stołach. W jaki sposób wpływają na nasz organizm? Brokuły to bogate źródło witamin A, E, K1, C, B1 oraz mikroelementów - potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Co jednak najważniejsze, brokuły, [...]
Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz konsekwencje ich [...]
[...] wyznacznikiem jest zawsze lustro. Manipuluje posilkami, libcza bialka, wegli i tluszczy. Poza normalna praca, jestem czlonkiem amerykanskiej Gwardii Narodowej, co sprawia mi duzo radosci i napawa mnie duma. Obecnie jestem na redukcji, zbilem ok 20 kg. Waga startowa byla 110 kg. Kontuzja barku, z ktora caly czas sie borykam i ogolne poczucie [...]
[...] Marwty ciag- 180kg http://www.nettyper.pdg.pl/iron/dieta.png Jak juz pisalem odpuszczam frytki %-) , przerzucam sie na ryz i makaron. Dodatkowo duzo drobiu, ryb, jajek, twarogu i warzyw. Owoce tylko z rana i po treningu (standardowo banan %-)) Zaczne od ~`-100kcal i powoli bede odejmowal z weglowodanow, podbijajac [...]
Rośliny przedłużają gatunek, wydając nasiona. Muszą zawierać to co najcenniejsze, by dać początek nowemu życiu w trudnych nawet warunkach klimatycznych. Składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju roślin służą również nam. Wykorzystajmy zatem ich moc. Owies Nasze babcie karmiły nas owsianką, nie zdając sobie pewnie sprawy, że owies to jedna z [...]